Πρόβλημα ηλεκτρονικής πλακέτας σε σκληρό Δίσκο

Πολλές φορές ένας σκληρός δίσκος παρουσιάζει πρόβλημα ηλεκτρονικής πλακέτας, δηλαδή κάποια υπέρταση, μια κακή σύνδεση, ένα κακής ποιότητας καλώδιο ή ένα Dock Station δίνει παραπάνω ρεύμα και μας καίει την ηλεκτρονική πλακέτα του δίσκου μας. Το καλό είναι ότι έχουμε ένα υψηλό ποσοστό ανάκτησης δεδομένων εάν δεν κάνετε άλλες ενέργειες.

Κάποια από τα συμπτώματα είναι τα παρακάτω:

 • Ο σκληρός δίσκος έχει καμένο chip και μυρίζει καμένο;
 • Μυρίζει η πλακέτα του δίσκου έντονα;
 • Υπάρχει υπερθέρμανση στην ηλεκτρονική πλακέτα;
 • Δεν ξεκινάει καθόλου να γυρίζει ο δίσκος;
 • Ο σκληρός δίσκος δεν παίρνει ρεύμα καθόλου;
 • Έχουν σπάσει τα βίσματα σύνδεσης του δίσκου;
 • Κάηκε η πλακέτα του σκληρού δίσκου
 • Υπάρχει πρόβλημα ηλεκτρονικής πλακέτας (PCB) στον σκληρό δίσκο μου

Πρόβλημα στην πλακέτα του σκληρού δίσκου (πρόβλημα στο PCB)

Ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στους δίσκους που παραλαμβάνουμε στο εργαστήριο μας είναι οι ηλεκτρονικές βλάβες σε κάποιο σημείο του κυκλώματος τις πλακέτας του δίσκου (δηλαδή το PCB). Καμένες αντιστάσεις, δίοδοι, σκασμένα ολοκληρωμένα chip, χαλασμένοι “δρόμοι” είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται καθημερινά από το εξειδικευμένο προσωπικό μας.

Υπερτάσεις από το δίκτυο του ρεύματος μπορεί να περάσουν μέσα στο σύστημα του υπολογιστή μας και να προκαλέσουν ηλεκτρονική ζημιά σε ευαίσθητα κυκλώματα όπως αυτό του σκληρού δίσκου. Για να αποφύγετε τέτοιες καταστάσεις χρησιμοποιείτε UPS με σταθεροποιητή τάσης. Αρκετές φορές μπορεί η υπέρταση να προκληθεί και από το ίδιο το τροφοδοτικό του υπολογιστή, συμβάν από το οποίο δεν μπορούμε να προστατευθούμε.

Μια υπέρταση όταν φτάσει στην ηλεκτρονική πλακέτα του δίσκου, μπορεί απλά να καταστρέψει μια δίοδο ή να προχωρήσει στα ολοκληρωμένα κυκλώματα και τότε η ζημιά είναι μεγαλύτερη. Πολύ συχνό πρόβλημα κυρίως στους Western Digital είναι η καταστροφή του SMOOTH chip πάνω στην πλακέτα, που είναι το σύστημα οδήγησης της κεφαλής.

Όταν παρουσιάζεται τέτοια βλάβη συνήθως το ρεύμα έχει περάσει και μέσα στο δίσκο και έχει κάψει και το κύκλωμα του Pre Amplifier που βρίσκεται πάνω στην κεφαλή του δίσκου.

Οι περιπτώσεις όπου έχουμε πρόβλημα ηλεκτρονικής πλακέτας στους σύγχρονους δίσκους, δεν είναι κάτι απλό. Όλοι διαθέτουν ένα ROM chip το οποίο πρέπει να αντικατασταθεί ή να προγραμματιστεί ξανά, με χρήση ειδικών εργαλείων όπως το PC-3000. Τέτοια εργαλεία δεν διατίθενται ευρέως στην αγορά λόγω του μεγάλου κόστους τους.

Στην DT-PC EXPERTS υπάρχουν εξειδικευμένα εργαλεία επισκευής ηλεκτρονικών εξαρτημάτων ειδικά για σκληρούς δίσκους αλλά και άλλα εργαλεία τα οποία επιτρέπουν την επισκευή ή τον επαναπρογραμματισμό της πλακέτας του δίσκου, ώστε να γίνει αποτελεσματική ανάκτηση δεδομένων.

Δεν είναι συνετό να δοκιμάζετε να αντικαταστήσετε την πλακέτα του δίσκου σας!

 1. Ένα πρόβλημα ηλεκτρονικής πλακέτας μπορεί να είναι μόνο το φαινομενικό πρόβλημα. Όταν περνάει υπέρταση από το ηλεκτρονικό κύκλωμα του δίσκου μπορεί να περάσει και μέσα στο δίσκο και να κάψει το κύκλωμα του preamplifier.
 2. Αν αποπειραθεί αλλαγή πλακέτας στο δίσκο, έστω και συμβατής και το πρόβλημα δεν είναι η πλακέτα αλλά ο preamplifier του δίσκου ή οι κεφαλές του, τότε μπορεί να καταστήσετε τον δίσκο σας μη ανακτήσιμο λόγω εσωτερικής κακής λειτουργίας. Στο εργαστήριο μας πριν αποφανθούμε ότι φταίει η πλακέτα του δίσκου, ελέγχεται εκτενώς με το διαγνωστικό εργαλείο ούτως ώστε να διαπιστωθεί ότι είναι λειτουργική και αν όχι που βρίσκεται το πρόβλημα.
 3. Οι πλακέτα του δίσκου στα νέα μοντέλα πριν τοποθετηθεί σε δίσκο πρέπει να επαναπρογραμματιστεί για να λειτουργήσει.
 4. Δεν πρέπει να πειράζετε την αρχική πλακέτα του δίσκου σας και θα πρέπει πάντα να έχουμε την αρχική πλακέτα για να κάνουμε ανάκτηση. Πολλές από τις πληροφορίες για την εκκίνηση του δίσκου βρίσκονται αποθηκευμένες μόνο στην αρχική πλακέτα του δίσκου.
 5. Στο internet θα βρείτε αρκετούς να πουλάνε πλακέτες δίσκων. Για τους παραπάνω λόγους δεν είναι συνετό να θέτετε τα δεδομένα σας σε κίνδυνο με πειραματισμούς. Αν τα δεδομένα σας δεν είναι τόσο σημαντικά και δεν μπορείτε να επωμισθείτε το κόστος της ανάκτησης δεδομένων, μπορείτε να πειραματιστείτε. Αν όμως πρόκειται για σημαντικά αρχεία για τα οποία δεν έχετε backup, δεν είναι συνετό να τα θέσετε σε κίνδυνο. Πολλές φορές οι πειραματισμοί των πελατών μας έχουν καταστήσει τους δίσκους μη ανακτήσιμους από κανένα.
 6. Η πιο ορθή τακτική είναι να απευθυνθείτε στην εταιρία μας πριν κάνετε οτιδήποτε, να πάρετε μια οικονομική προσφορά και αν δεν αντέχετε το κόστος να πειραματιστείτε.

Δείτε όλες τις κατηγορίες προβλημάτων σκληρού δίσκου.

Αν λοιπόν τα δεδομένα είναι κρίσιμα καλέστε μας άμεσα για να κάνουμε διάγνωση στο δίσκο σας.

laptop-repair-dt-pcexperts

Διεύθυνση:

Θωμά Χατζίκου 1, 56122 Μενεμένη, Θεσσαλονίκη

DT-PC EXPERTS S.M.P.C. © 2007-2021. All Rights Reserved.

Α.Φ.Μ.: 801547632 | ΔΟY: ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ | Αρ. Γ.Ε.ΜΗ.: 158909806000

Αρέσει σε %d bloggers: