Επιδιόρθωση Firmware σκληρού δίσκου

Επιδιόρθωση – Επισκευή Firmware σκληρού δίσκου

Τα παρακάτω προβλήματα είναι συχνά συμπτώματα ενός σκληρού δίσκου με πρόβλημα στο Firmware.

  • Μου είπε ο τεχνικός ότι χρειάζομαι επιδιόρθωση Firmware στο δίσκο μου
  • Ο σκληρός δίσκος ξαφνικά εξαφανίστηκε από το σύστημα μου
  • Ο σκληρός δίσκος εμφανίζει χωρητικότητα 0GB και δεν υπάρχουν αρχεία
  • Ο σκληρός δίσκος ζητάει format
  • Ο σκληρός δίσκος δεν μπορεί να ξεκινήσει, ακούγεται θόρυβος – Click of Death
  • O σκληρός δίσκος ακούγεται να γυρίζει αλλά δεν έχω πρόσβαση στα δεδομένα
  • Βλέπω το δίσκο και τη χωρητικότητα του αλλά δεν έχω πρόσβαση στα δεδομένα
  • Πρόβλημα Firmware σε σκληρό δίσκο

Τα παραπάνω προβλήματα δεν αποτελούν φυσικά μια έγκυρη διάγνωση του δίσκου εάν τα συναντήσετε, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να διαπιστωθεί μόνο κατόπιν ελέγχου από εξειδικευμένα διαγνωστικά εργαλεία.

Είναι το Firmware του σκληρού δίσκου;

To firmware ενός σκληρού δίσκου θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει ως το “λειτουργικό σύστημα” του σκληρού δίσκου. Είναι κώδικας ο οποίος κατευθύνει τη λειτουργία των διάφορων ηλεκτρονικών και μηχανικών μερών του δίσκου.

Χωρίς λειτουργικό firmware ο σκληρός δίσκος δεν μπορεί να επιτελέσει καμία λειτουργία ανάγνωσης ή εγγραφής.

Το firmware δεν έχει να κάνει με την επαναφορά διαγραμμένων αρχείων.

Γιατί χαλάει το Firmware του σκληρού δίσκου;

Το firmware βρίσκεται στις περισσότερες συσκευές σκληρών δίσκων, γραμμένο τόσο στα platters (επιφάνειες δεδομένων) του hard disk όσο και στην πλακέτα του δίσκου σε κάποια συγκεκριμένα chip.

Άρα είτε ένα ηλεκτρονικό πρόβλημα στην πλακέτα, είτε κάποια bad sectors στην επιφάνεια του δίσκου μπορούν να “χαλάσουν” την αναγνωσιμότητα αυτή του κώδικα και να καταστήσουν άχρηστο ένα σκληρό δίσκο.

Εκεί ενδεχομένως απαιτείται τόσο η επιδιόρθωση firmware δίσκου όσο και η αλλαγή κεφαλών σκληρού δίσκου ή η ηλεκτρονική επισκευή των μερών του.

Πως γίνεται η επισκευή Firmware σκληρού δίσκου;

Η αποκατάσταση του firmware του δίσκου είναι μια εξειδικευμένη εργασία που πραγματοποιείται με τη χρήση εξειδικευμένων εργαλείων.

Με τη χρήση αυτών των μηχανημάτων, τις εξειδικευμένες ενέργειες αλλά και τη χρήση του κατάλληλου συνδυασμού από firmware άλλων υγειών δίσκων, μπορεί σιγά σιγά να αποκατασταθεί η λειτουργία ενός χαλασμένου δίσκου με πρόβλημα στο firmware.

Η αποκατάσταση του προβληματικού firmware μπορεί να πάρει από μερικά λεπτά έως και αρκετές ημέρες. Κάποιες φορές δε, λόγω της κρισιμότητας των μερών του κώδικα που χάλασε, υπάρχει περίπτωση να μην μπορεί να επισκευαστεί ο δίσκος.

Συνήθως οι δίσκοι οι οποίοι έχουν firmware προβλήματα επισκευάζονται και δεν καταστρέφονται από τη διαδικασία της ανάκτησης δεδομένων, κάτι που ισχύει για προβλήματα μηχανικής φύσεως.

Σε ποιους δίσκους έχουμε τα περισσότερα Firmware προβλήματα;

Πολύ συχνά φαινόμενα με firmware προβλήματα έχουν οι δίσκοι Seagate και οι Western Digital. Η σειρά των δίσκων Seagate Barracuda 7200.11 παρουσίασε πολλά προβλήματα, ειδικά οι σειρές των 500GB και 1TB.

Seagate Barracuda 7200.11 – Δεν αναγνωρίζεται ή δείχνει 0GB χωρητικότητα

Το πρόβλημα σε σκληρό δίσκο Barracuda 7200.11 που δεν αναγνωρίζεται, ξεκινάει από σφάλμα που παρουσιάζεται στο firmware αλλά μπορεί να προχωρήσει και σε σοβαρότερα προβλήματα.

Για το λόγο αυτό δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εξ’ αρχής το χρόνο και το κόστος αποκατάστασης ενός τέτοιου προβλήματος.

Επίσης στους Western Digital δίσκους συναντάμε πολλά firmware corruptions με κάποια από αυτά είναι μη επισκευάσιμα. Στην DT-PC EXPERTS αντιμετωπίζονται όλα τα firmware προβλήματα καθώς διαθέτουμε εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας από διαφορετικές εταιρίες για να σας παρέχουμε αξιόπιστες και μόνιμες λύσεις.

laptop-repair-dt-pcexperts

Διεύθυνση:

Θωμά Χατζίκου 1, 56122 Μενεμένη, Θεσσαλονίκη

DT-PC EXPERTS S.M.P.C. © 2007-2021. All Rights Reserved.

Α.Φ.Μ.: 801547632 | ΔΟY: ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ | Αρ. Γ.Ε.ΜΗ.: 158909806000

Αρέσει σε %d bloggers: