Αλλαγή κεφαλών σκληρού δίσκου ή μηχανική βλάβη

Αλλαγή κεφαλών σκληρού δίσκου ή μηχανική βλάβη

Για να είστε σε αυτή τη σελίδα  λογικά έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα στο σκληρό σας δίσκο:

 • Ακούγεται θόρυβος από το δίσκο
 • Ο δίσκος κάνει θόρυβο – Click of death
 • Έπεσε κάτω ο σκληρός δίσκος και πλέον δεν λειτουργεί
 • Πρόβλημα στις κεφαλές του δίσκου
 • Ακούγεται ένας έντονος θόρυβος από το εσωτερικό του δίσκου
 • Ο δίσκος έπεσε κάτω και σταμάτησε να αναγνωρίζεται από το λειτουργικό σύστημα
 • Πτώση δίσκου εν ώρα λειτουργίας
 • Απαιτείται αλλαγή κεφαλών σκληρού δίσκου! Μπορείτε να την αναλάβετε;

Η αλλαγή κεφαλών σκληρού δίσκου είναι ένα από τα ιδιαίτερα προβλήματα καθώς η διαθεσιμότητα συμβατών ανταλλακτικών όσο και η κατάσταση του δίσκου επηρεάζουν τα ποσοστά μας, παρόλο που γνωρίζουμε να κάνουμε τη συγκεκριμένη εργασία πολύ καλά.

Τα παραπάνω συμπτώματα δυστυχώς δηλώνουν συνήθως μηχανικό πρόβλημα στο εσωτερικό του δίσκου.

Φυσικά δεν είναι σίγουρο πως ο δίσκος σας σίγουρα έχει μηχανικό πρόβλημα αν παρουσιάζει κάποια από τις παραπάνω συμπεριφορές.

Για το λόγο αυτό ο δίσκος εξετάζεται εξονυχιστικά με ειδικά διαγνωστικά εργαλεία πριν αποφανθεί η εταιρία για την βλάβη που υπάρχει.

Αλλαγή κεφαλών σε σκληρό δίσκο

Ένα από τα πιο κοινά αλλά βέβαια όχι και τόσο απλά προβλήματα είναι οι χαλασμένες κεφαλές ή οι αδύναμες κεφαλές σε έναν σκληρό δίσκο.

Περιλαμβάνει την εύρεση διαθέσιμου συμβατού ανταλλακτικού κεφαλών ή παραγγελία αυτού από προμηθευτές του εξωτερικού, τον επαναπρογραμματισμό σε κάποιες περιπτώσεις του Firmware του σκληρού δίσκου και την τοποθέτηση του ανταλλακτικού με πολύ ιδιαίτερη διαδικασία, σε ειδικό χώρο απόλυτης καθαρότητας και πολλές φορές με ιδιαίτερα εργαλεία για την αποφυγή των λαθών.

Η ιδιαιτερότητα είναι ότι στο εργαστήριο διαθέτουμε πολύ ακριβό εξοπλισμό και έχουμε εκπαιδεύσει κατάλληλα τους μηχανικούς μας ώστε στην όλη διαδικασία όπου γίνεται αλλαγή κεφαλών σκληρού δίσκου να εξαλείφεται το ανθρώπινο λάθος. Αυτό συμβαίνει διότι ένα λάθος πάνω στην διαδικασία αλλαγής κεφαλών, μπορεί να στοιχήσει την αδυναμία να πάρετε ποτέ τα δεδομένα σας ξανά από το δίσκο.

Συνήθως όταν απαιτείται αλλαγή κεφαλών σε σκληρό δίσκο όταν έχουμε ένα δίσκο από τον οποίο ακούγεται κάποιος θόρυβος εσωτερικά. Και αυτό είναι η απόπειρα των κεφαλών να διαβάσουν.

Αυτό το πρόβλημα συνήθως συμβαίνει όταν :

 • Ο σκληρός δίσκος έπεσε από κάποιο ύψος
 • Κουνήθηκε ο  δίσκος την ώρα που λειτουργεί
 • Χτυπηθεί απότομα εν ώρα λειτουργίας
 • Υπάρξει αστοχία υλικού στο σκληρό δίσκο

Όταν έχουμε πρόβλημα στις κεφαλές του σκληρού δίσκου, συνήθως ακούγεται ένας περίεργος θόρυβος απο το εσωτερικό του δίσκου που μας διαβεβαιώνει ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στο εσωτερικό του.

Σε αυτήν την περίπτωση η επέμβαση απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, εργαλεία και η ύπαρξη clean room για την διαδικασία της αλλαγής κεφαλών, καθώς πρόκειται για μια ιδιαίτερα λεπτή διαδικασία που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη απώλεια δεδομένων αν δεν πραγματοποιηθεί σωστά.

Επίσης τις περισσότερες φορές για την ολοκλήρωση της διαδικασίας κρίνεται απαραίτητη η προμήθεια συμβατού δωρητή σκληρού δίσκου για να εξαχθούν οι κεφαλές και να τοποθετηθούν στον προβληματικό δίσκο.

Επίσης η ύπαρξη εξειδικευμένου εξοπλισμού για την εξέταση του firmware του δίσκου μετά την πραγματοποίηση της αλλαγής κεφαλών κρίνεται απαραίτητη. Αυτό ανεβάζει και το τελικό κόστος της ανάκτησης δεδομένων.

Πρόβλημα στο μοτέρ του σκληρού δίσκου

Άλλο ένα πρόβλημα το οποίο συναντάμε συχνά σε δίσκους Seagate είναι η εμπλοκή του motor του δίσκου, δηλαδή του άξονα ο οποίος περιστρέφει τα platters του δίσκου. Κάποιες φορές το μοτέρ, λόγω υπερθέρμανσης, μεταβάλλεται ο όγκος που καταλαμβάνει και επειδή τα περιθώρια στα οποία κινείται είναι ιδιαίτερα στενά, φρακάρει με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περιστρέφει ο δίσκος τα platters.

Μια τέτοια κατάσταση απαιτεί την εξαγωγή του moter με χρήση εξειδικευμένων εργαλείων, πάντα μέσα σε clean room

Ποσοστά Επιτυχίας

Σε περιπτώσεις που δεν έχει υποστεί επέμβαση ο σκληρός δίσκος από άλλο τεχνικό ή εταιρία ανάκτησης δεδομένων, έχουμε πολύ υψηλά ποσοστά να ανακτήσουμε τα δεδομένα σας. Πολλές φορές όμως παραλαμβάνουμε στο εργαστήριο μας δίσκους ανοικτούς είτε από τον πελάτη είτε από τρίτο και αυτό ρίχνει δραματικά την αποτελεσματικότητα μας και τα ποσοστά επιτυχίας.

Όταν συμβαίνει ένα μηχανικό πρόβλημα σε ένα δίσκος (π.χ. πτώση, κούνημα εν ώρα λειτουργίας ή από αστοχία υλικού) συνήθως έχουμε ολική ανάκτηση δεδομένων, όμως υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ανάκτηση.

Είναι σίγουρο ότι θα κάνετε ανάκτηση δεδομένων απο μηχανική βλάβη;

Η DT-PC EXPERTS εξειδικεύεται  στην αλλαγή κεφαλών σκληρού δίσκου & τις μηχανικές βλάβες των δίσκων. Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους μηχανικούς ανάκτησης δεδομένων και έχουμε φέρει εις πέρας χιλιάδες υποθέσεις. Παρ’ όλα αυτά, δυστυχώς στην δουλειά μας τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Το αντικείμενο εργασίας μας είναι ερευνητικού χαρακτήρα και οι κατασκευάστριες εταιρίες δεν μας βοηθάνε να έχουμε τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε οπότε καταφεύγουμε σε αντίστροφη μηχανική για να ανακτήσουμε τα δεδομένα σας.

Η απάντηση λοιπόν είναι ότι παρόλο που έχουμε υψηλά ποσοστά επιτυχημένων ανακτήσεων, δεν μπορούμε να σας δώσουμε καμία εγγύηση ότι θα ανακτηθούν τα δεδομένα σας μέχρι να τελειώσουμε την εργασία μας. Για το λόγο αυτό η υπηρεσία της ανάκτησης δεδομένων πληρώνεται στο τέλος και με την επιτυχημένη εξαγωγή των δεδομένων σας.

Προβλήματα κεφαλών και μηχανικά προβλήματα στο σκληρό δίσκο συνήθως διαρκούν χρονικά πολύ μεγάλο διάστημα να ανακτηθούν!

Σε ποιες περιπτώσεις είναι αδύνατη η ανάκτηση δεδομένων;

Συνήθως οι περιπτώσεις που δεν μπορούμε να κάνουμε ανάκτηση δεδομένων είναι οι ακόλουθες:

 • Ο πελάτης έχει δοκιμάσει μόνος του να ανοίξει το δίσκο
 • Κάποιος τεχνικός υπολογιστών έχει ανοίξει πριν από εμάς το δίσκο
 • Ο πελάτης έχει πάει το δίσκο σε 1-2 εταιρίες ανάκτησης δεδομένων πριν τον φέρει σε εμάς
 • Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην επιφάνεια των Platters (τα δισκάκια όπου γράφονται τα δεδομένα)
 • Υπάρχουν γρατζουνιές έντονες στα Platter του δίσκου
 • Δεν μπορεί να βρεθεί συμβατός δωρητής δίσκος για να γίνει αλλαγή κεφαλών

laptop-repair-dt-pcexperts

Διεύθυνση:

Θωμά Χατζίκου 1, 56122 Μενεμένη, Θεσσαλονίκη

DT-PC EXPERTS S.M.P.C. © 2007-2021. All Rights Reserved.

Α.Φ.Μ.: 801547632 | ΔΟY: ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ | Αρ. Γ.Ε.ΜΗ.: 158909806000

Αρέσει σε %d bloggers: